Eerste stijgbeeldonderzoek bakferment
Het onderzoek (op 14 maart 2018 uitgevoerd) behelsde:
Brood 1: uitsluitend met Demeter volkoren tarwemeel, water en zeezout (dus zonder rijsmiddel) / 550 g meel / 350 ml water / 11 g zout / in een elektrische broodmachine gebakken (2 uur)
Brood 2: Demeter volkoren tarwemeel, water, zeezout en gist / 550 g meel 350 ml / water / 11 g zout / 5 g gist / in een elektrische broodmachine gebakken (50 minuten)
Brood 3: Demeter volkoren tarwemeel, water, zeezout en bakferment / 550 g meel / 350 ml water / 11 g zout / 20 g bakferment / in een elektrische broodmachine gebakken (65 minuten)
Behalve van de drie broden zijn er ook stijgbeelden gemaakt van het tarwemeel, gist, bakferment en zeezout. Dus in totaal zeven stijgbeeldonderzoeken. Om meer vergelijkingsmateriaal te hebben is alles dubbel uitgevoerd.
'Stijgbeeldonderzoek is een vinding van Lilli Kolisko, op aanwijzing van Rudolf Steiner, om de vitaliteit van producten zichtbaar te maken', schrijft Roelant de Vletter op zijn website www.stijgbeeld.nl. Daar is meer te vinden over de achtergronden van het stijgbeeldenonderzoek.
Brood 1 (zonder rijsmiddel)
Brood 2 (met gist)
Brood 3 (met bakferment)
Tarwemeel
Gist
Bakferment
Zeezout
naar boven