menu

Stijgbeeldonderzoek bakferment 

door Imke Jelle van Dam

Inleiding

Ruim veertig jaar geleden bakte ik mijn eigen brood, waarbij ik als rijsmiddel vaak gist en soms zuurdesem gebruikte. In die tijd hoorde ik dat er ook bakferment bestond op antroposofische basis. In januari 2018 ben ik daarnaar op zoek gegaan en heb via internet het Duitse bedrijf BackNatur Ferment gevonden: ‘BackNatur Ferment funktioniert dabei nach dem Honig-Salz-Prinzip, dass von Rudolf Steiner, Begründer der biologisch-dynamischen Landwirtschaft, zu Beginn des 19. Jahrhunderts angeregt wurde.’

Meteen heb ik een bestelling gedaan en heb per post het bakferment toegezonden gekregen waarmee ik 20 broden kan bakken. Enkele weken later is op mijn initiatief een onderzoeksproject opgestart, waarbij met hulp van Roelant de Vletter in zijn laboratorium in Kamperveen stijgbeelden zijn gemaakt. Het eerste onderzoek vond plaats op 14 maart 2018.