menu

Nieuwsbrief Muzikale Verhalen (7) 

Februari 2020  

Welkom

Het online zetten van de muziekgeschiedenis op basis van het naslagwerk 'Geschiedenis van de westerse muziek' vordert gestaag. Sinds kort is het hoofdstuk over de operacomponist Giuseppe Verdi afgerond. (info)

Imke Jelle van Dam

Info bekostiging maandelijkse nieuwsbrief

Mocht u iemand kennen die mogelijk ook interesse heeft in deze nieuwsbrief, stel ik het op prijs als u deze met begeleidend schrijven doorstuurt. Men kan zich dan zelf kosteloos abonneren (info).


Concertagenda

Antrovista actualiseert (bijna) dagelijks de concertagenda.

Volledige concertagenda

Rangel Silaev

Tijdens de Kersteditie op 22 december 2019 van het televisieprogramma Podium Witteman werd uitgebreid aandacht besteed aan Symphonie Fantastique van Hector Berlioz. Henk van der Meulen, directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag vertelde over de achtergronden van de symfonie en de 19-jarige pianist Rangel Silaev gaf een demonstratie en sloot op indrukwekkende wijze af met de pianobewerking door Franz Liszt van het laatste (vijfde) deel van de Fantastique, Droom van een heksensabbat. Het programma is in de herhaling te zien op https://www.npostart.nl/podium-witteman/22-12-2019/VPWON_1304764. (Men moet de voorafgaande korte reclame(s) voor lief nemen). Het item begint op ruim vier minuten na aanvang (4.19) en er is ruim een kwartier voor uitgetrokken (tot 19.55).

Website Rangel Silaev

Joey Roukens

In een interview met Arthur Jussen en Lucas Jussen in Trouw (2 januari j.l.) breken de twee pianisten een lans voor het pianoconcert dat Joey Roukens voor hen schreef. Het stuk is al eens door hen uitgevoerd en is te beluisteren op YouTube.

Website van Joey Roukens

Swing two

Een paar dagen geleden was ik in mijn archief met eigen composities aan het opruimen. Ik kwam daar - onverwacht - een pianowerkje tegen van zo'n veertig jaar geleden, uit de periode waarin ik me met jazz bezighield. Destijds verdiepte ik me in jazzharmonie. Wat me opviel was het dwingende karakter van de opvolging van akkoorden (V-I-verbindingen), alsof er geen ontsnapping mogelijk was. Ik zocht naar vrijheid en vond die door na introductie van de toonsoort (Bes-groot) via de melodie op een natuurlijke wijze als volgend akkoord voor E-septiem te kunnen kiezen, een akkoord dat geheel buiten de oorspronkelijke toonsoort ligt (zichtbaar door de twee herstellingstekens).

Wie durft het aan de bladmuziek te bestellen? Klik hier voor meer info over Swing two.

Muziekvoorbeeld van het gehele stuk: