menu

Nieuwsbrief Muzikale Verhalen (29) 

December 2021  

Welkom

In augustus 2019 ben ik begonnen met het bouwen van een website over 2.500 jaar westerse muziekgeschiedenis. Na een tijdje bleek dat op technische gronden de structurele opzet moest worden gewijzigd. Daardoor werken diverse links niet meer. In de loop van de komende tijd ga ik deze één voor één corrigeren.

In deze nieuwsbrief staat de derde Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, centraal. Zij was oorspronkelijk aangesteld voor de periode van 2018 t/m 2020. Door corona is deze termijn met een jaar verlengd tot 31 december 2021.

Ik wens u veel lees- en luisterplezier!

Imke Jelle van Dam


Inhoudsoverzicht


Info bekostiging maandelijkse nieuwsbrief

Mocht u iemand kennen die mogelijk ook interesse heeft in deze nieuwsbrief, dan wordt het op prijs gesteld als u deze met begeleidend schrijven doorstuurt. Men kan zich dan zelf kosteloos abonneren (info).


Concertagenda

Antrovista actualiseert (bijna) dagelijks de concertagenda.

Overzicht concerten en muziekcursussen

naar boven

Calliope Tsoupaki (1963)

Calliope Tsoupaki is van Griekse origine. Zij studeerde piano, muziektheorie en compositie in Athene en rondde haar studie af bij Louis Andriessen in Den Haag. Haar werk wordt zowel in Europa als in de Verenigde Staten uitgevoerd en klinkt ook op internationale muziekfestivals. In 2007 werd ze docent aan het Koninklijk Conservatorium en elf jaar later werd ze aangesteld als Componist des Vaderlands.

Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s Passion, combineert de contrasterende werelden van de West-Europese eigentijdse klassieke muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. In haar werk laat Tsoupaki zich beïnvloeden door zowel de Griekse traditie als de oude muziek. Ze componeerde ruim 100 werken in vele genres.

naar boven

Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands

Op 25 november 2018 werd Calliope Tsoupaki geïnstalleerd als de nieuwe Componist des Vaderlands, live op televisie tijdens Podium Witteman. Calliope Tsoupaki nam het stokje over van Mayke Nas. Als Componist des Vaderlands ziet Calliope Tsoupaki het als haar belangrijkste taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. Via sociale media en de website van Componist des Vaderlands wil zij het publiek nu en dan laten meekijken als zij een nieuw stuk componeert.

Bij haar eerste optreden in functie tijdens Podium Witteman speelde Eric Vloeimans een nieuw werk van haar voor trompet solo.

Calliope Tsoupaki wil met nieuwe werken ook inspelen op landelijke gebeurtenissen. Zij heeft er ervaring mee. In 2010 componeerde ze als hommage aan de schrijver Harry Mulisch, binnen een dag na zijn overlijden, de 1-minuut-opera Vesuvius 1927, die te zien was bij De Wereld Draait Door.

naar boven

Calliope Tsoupaki, Thin Air

Op verzoek van Wonderfeel, een driedaags buitenfestival, schreef Calliope Tsoupaki tijdens de eerste lockdown in 2020 de compositie Thin Air. Het werd een ode aan compassie en solidariteit. Na de Nederlandse première kwam een estafette op gang van uitvoeringen tijdens (veelal afgelaste) festivals wereldwijd. Op meer dan 50 (!) festivals presenteerden zangers en instrumentalisten van allerlei pluimage hun interpretatie van Thin Air. Met dit werk heeft Calliope de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs gewonnen.

De Componist des Vaderlands schreef dit stuk voor elk instrument en elke stem en bewerkte het tot een orkestversie. Deze werd op 25 april 2021 uitgevoerd door het Residentie Orkest o.l.v. Nicholas Collon in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Muziekuitgeverij Donemus stelt de bladmuziek van de orkestversie van Thin Air gratis ter beschikking. Andere orkesten worden uitgenodigd deze versie in navolging van het Residentie Orkest uit te voeren.

naar boven

Gids voor orkestmuziek (2)

De tweede compositie die Arnold Martens (zie vorige nieuwsbrief) behandelt is Suite voor strijkorkest van Henry Purcell (1658 - 1695). Hij schrijft: "Henry Purcell is Engelands grootste componist en belangrijkste vertegenwoordiger van de korte bloei van de Engelse opera op het eind van de 17e eeuw. De Suite voor strijkorkest bestaat uit: allemande (rustige Duitse dans), sarabande (statige Spaanse dans), cebrell (oude Engelse benaming voor een snelle dans die veel overeenkomst vertoont met een gavotte). Een suite is een serie van drie of meer karakteristieke stukken, gestileerde dansen meestal, die innerlijk verband houden maar waarvan de delen onderling contrasteren. Ze staan alle in dezelfde toonsoort. ..."

Henry Purcell, Suite voor strijkorkest

N.B. Bovenbeschreven orkeststuk staat niet op YouTube maar wel andere suites voor strijkorkest

naar boven

Eenvoudige etudes en voordrachtstukjes voor piano, deel 1

Voor wie altijd al het voornemen had piano te leren spelen, heb ik een aantrekkelijke aanbieding. Het betreft de bundel 'Eenvoudige etudes en voordrachtstukjes voor piano, deel 1' uit 2004 met 31 korte werkjes. De eerste die hem bestelt betaalt slechts € 1,00 inclusief verzendkosten, de tweede € 2,00 inclusief verzendkosten, de derde € 3,00 inclusief verzendkosten. Vanaf de vierde bestelling betaalt men € 3,90 + € 2,50 verzendkosten.

naar boven