menu

Nieuwsbrief Muzikale Verhalen (34) 

Mei 2022  

Welkom,

Op muzikaal gebied is er van alles gaande. Zo geeft de muziekgroep Pynarello eigenzinnige uitvoeringen, jazzpianist Rembrandt Frerichs schreef een pianoconcert voor zichzelf en leden van het Concertgebouworkest en de gebroeders Jussen brachten een CD uit met muziek van uitsluitend Nederlandse componisten. Voorts aandacht voor het Paasoratorium van Bach.

Een lezer schreef: "Misschien vind je dit wel speciaal."

Ik wens u veel lees- en luisterplezier!

Imke Jelle van Dam


Inhoudsoverzicht


Info bekostiging maandelijkse nieuwsbrief

Mocht u iemand kennen die mogelijk ook interesse heeft in deze nieuwsbrief, dan wordt het op prijs gesteld als u deze met begeleidend schrijven doorstuurt. Men kan zich dan zelf kosteloos abonneren (info).


Concertagenda

Antrovista actualiseert (bijna) dagelijks de concertagenda.

Overzicht concerten en muziekcursussen

naar boven

Pynarello met Passie Highlights

Op zaterdag 9 april belde eind van de middag een vriendin op. Ze zei iets in de trant van "Ik kom net thuis, sta nog op de drempel van mijn deur, maar ik moet je vertellen wat ik vanmiddag heb meegemaakt en waar ik nog helemaal van sta te gonzen!" Daarna vertelde ze in geuren en kleuren over het concert van Pynarello in de Theodorakapel in Zwolle dat zo'n indruk op haar had gemaakt. Een muziekgroep bestaande uit 14 musici, 10 instrumentalisten (waaronder een bandoneonist en een harpiste) en 4 zangers, in alledaagse kleding, zonder bladmuziek en zonder dirigent, voerde highlights uit van passiemuziek van verschillende componisten, waaronder vanzelfsprekend Bach... Ook zei zij dat Pynarello de dag daarop in het programma van Podium Witteman zou optreden. Natuurlijk gekeken!

Pynarello - Johann Sebastian Bach - Herr, unser Herrscher (arr. Hugo Bouma) (Podium Witteman)

naar boven

Paasoratorium J.S. Bach

Eerste pagina van de partituur van het Oster-Oratorium (BWV 249) - handschrift ca. 1738

Kommt eilet und laufet, ihr flüchtigen Füße (BWV 249) is een compositie van Johann Sebastian Bach geschreven voor Paaszondag en door hem 'oratorium' genoemd.

Het Paasoratorim onderscheidt zich van alle andere geestelijke composities van Bach door een gezongen handeling - dat wil zeggen het verhaal wordt niet door een Evangelist verteld - en door het ontbreken van koralen. Het werk sluit hiermee aan bij de dramatische Italiaanse oratoriumtraditie.

Luistervoorbeeld van de Nederlandse Bachvereniging

naar boven

Arthur & Lucas Jussen / dubbel CD Dutch Masters

‘Dutch Masters’ staat volledig in het teken van Nederlandse componisten. “Iedereen kent de namen Bach, Mozart of Beethoven wel, maar we hebben ook genoeg minder bekende componisten van eigen bodem die heel veel moois hebben voortgebracht”, vertellen de pianobroers. Het album is daarom een ode aan de Nederlandse componisten, maar ook aan pianist en leraar Ton Hartsuiker, die hen al van jongs af aan op het spoor van de moderne Nederlandse muziek zette. Lucas en Arthur Jussen maakten voor dit album een selectie van stukken voor twee piano’s en piano quatre-mains uit de 20ste en 21ste eeuw, van de Nederlandse componisten Louis Andriessen, Leo Smit, Willem Pijper, Jan Wisse en Hans Henkemans. Op het album staan ook twee werken die speciaal voor de twee broers zijn gecomponeerd. Theo Loevendie schreef voor hen ‘Together’ en Joey Roukens het Concert voor Twee Piano’s ‘In Unison’. Volgens de Jussens “beide meesterwerken”. Van deze twee composities, evenals die van Jan Wisse en Hans Henkemans, bevat dit album de world première recording.

Lucas & Arthur Jussen - The Dutch Masters (Trailer)

Lucas & Arthur Jussen over Joey Roukens

Roukens: Concerto for Two Pianos and Orchestra "In Unison" - Neon Toccata

Pijper: Sonata for Two Pianos - I. Allegro aperto, ma pesante

Henkemans: Quatre Mains - Ouverture

Henkemans: Quatre Mains - Witch Dance

L. Andriessen: Séries - IV - V - VI

L. Andriessen: Séries - X - XI - XII

Loevendie: Together - I

Loevendie: Together - II

Loevendie: Together - III


naar boven

Pianoconcert van jazzpianist Rembrandt Frerichs

Drie jaar geleden woonde ik in Zwolle op de boot van Rik Elings een concert bij van jazzpianist Rembrandt Frerichs. Indrukwekkend, wat een eigenzinnigheid en wat een virtuositeit! Vandaar dat een reportage over twee pagina's in Trouw op 20 april j.l. direct mijn aandacht trok. Ik citeer: "Rembrandt Frerichs schreef een pianoconcert voor zichzelf en leden van het Concertgebouworkest. 'Ik wilde de partijen voor de musici tot in de puntjes uitwerken en tegelijk zelf maximale vrijheid hebben.'" Tot zover Trouw. Zie voorts op onderstaande registraties op YouTube.

Interview Podium Witteman: Rembrandt Frerichs, Dominic Seldis & Marc Daniel van Biemen.

THE MAKING OF video. Pianoconcerto Rembrandt Frerichs, Alma Quartet, Dominic Seldis, Vinsent Planjer

Jazz pianist Rembrandt Frerichs' Piano Concerto No.1, Alma Quartet, Dominic Seldis & Vinsent Planjer

Rembrandt Frerichs:Piano Concerto #1. Alma Quartet, Dominic Seldis, V. Planjer (Rec Session Footage)

Rembrandt, Alma Quartet en Dominic Seldis

naar boven

Gids voor orkestmuziek (7): Händel (2)

Hoboconcerten op. 3, 1710 - 1733

De zes hoboconcerten zijn wat betreft de vorm, opbouw, stijl en karakter hetzelfde als de concerti grossi. Het zijn geen echte briljante concerten voor hobovirtuozen, doch anders van instrumentale samenstelling. Hebben de concerti grossi een concertino van stijktrio, in de hoboconcerten spelen blaasinstrumenten mee: twee solohobo's en solofagot, soms met fluit, viool en cello. Het aantal delen wisselt af van twee tot zes.

Muziekvoorbeeld

naar boven

Wassilissa, slotmuziek voor piano

Voor de vertelvoorstelling over 'Lyra's opdracht en de strijd in de wereld', waarover ik een maand geleden schreef, heb ik voor de slotmuziek gebruikgemaakt van hetzelfde thema, dat zich medio jaren negentig in mij vormde. Enkele dagen geleden kreeg ik een inval om alle muziek uit te werken voor cello en piano en alsnog een vertelvoorstelling over Wassilissa te maken. Wie weet in het najaar kleine voorstellingen voor kinderen en ouders?

naar boven