menu

Welkom 

op de website van Imke Jelle van Dam  

Tekening van Alex Timmerman (Parijs' Pierement voor accordeon)


Al vanaf mijn negende jaar ben ik gefascineerd door muziek. In die tijd hoorde ik innerlijk een continue muziekstroom. Vanaf mijn achttiende heb ik geprobeerd iets daarvan in bladmuziek om te zetten. De muziek was toen nog ongevormd. Door privé-lessen in muziektheorie (zowel klassieke als lichte muziek) vanaf mijn 22-ste lukte het me geleidelijk aan passende stijlen daarvoor te vinden. Terugblikkend kom ik tot de volgende observatie: tot mijn 21-ste (1971) kwamen composities tot stand vanuit een imaginatie, daarna tot mijn 48-ste (1998) meer vanuit inspiratie. Vanaf 1999 tot heden zijn ook stukken onstaan vanuit onderzoek, waarbij intuïtie een rol speelde.

Het betreft alles bij elkaar circa 300 kleine en grotere muziekstukken, die deels zijn uitgegeven. Deze website is ervoor bedoeld om uiteindelijk alle werken beschikbaar te maken.


Muziekgeschiedenis

Hoewel ik in mijn jeugd innerlijk omspoeld werd door muziek, had ik geen enkele toegang tot klassieke muziek, zoals die via de radio te horen was. Later, vooral ook door mijn werk voor het Euritmie Impresariaat Nederland, heb ik een flinke inhaalslag gemaakt. In 2016 kreeg ik van Marc van Delft een essay over muziekgeschiedenis toegestuurd. Omdat bij mij alle kennis op dit gebied ontbrak heb ik besloten dit alsnog te bestuderen. Negen artikelen in de Euritmie-Muziek-Theaterkrant zijn daaruit voortgevloeid. Op deze website wordt een neerslag van mijn zoektocht in 2.500 muziekgeschiedenis gegeven.


Maandelijkse nieuwsbrief

Deze website is voordurend in ontwikkeling. Wie interesse heeft in de voortgang kan per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief ontvangen.


Concertagenda

Met dank aan Antrovista is via deze site ook een concertagenda opgenomen.

Imke Jelle van Dam


Oefensessie met het Metropole Orkest o.l.v. Rogier van Otterloo, deels met professionals, deels met studenten van mijn compositie 'Metamorfose' (zomer 1982)

naar boven