menu

Componisten geboren tussen 1700 en 1799 

Doorkliklijst (op alfabetische volgorde)


Giovanni Battista Sammartini (~1700 – 1775)

Giovanni Battista Sammartini was een Italiaans componist, dirigent, organist en muziekpedagoog. Bij de ontwikkeling van de klassieke stijl speelde Giovanni Battista Sammartini een centrale rol en beïnvloedde componisten van jongere generaties voortdurend. Hij was in zijn tijd een van de toonaangevende componisten in Milaan. Van 1736 tot 1741 was hij leraar van Christoph Willibald Gluck. Gluck was door Sammartini dermate beïnvloed dat hij in zijn eigen werken hele delen van Sammartini gebruikte. Grote invloed heeft Sammartini ook gehad op Johann Christian Bach, die van 1755 tot 1762 in Milaan verbleef. In 1765 speelde Luigi Boccherini in het orkest, dat onder leiding stond van Sammartini. Aan het einde van zijn leven beleefde hij in 1770 het optreden van Wolfgang Amadeus Mozart in Milaan op zijn eerste reis naar Italië. Als componist bewandelde hij nieuwe wegen in de instrumentale muziek. Daarom zijn voor de muziekgeschiedenis ook zijn instrumentale werken (symfonieën, concerti en kamermuziek) heel belangrijk. Sammartini schreef meer dan 140 symfonieën en was daarmee een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege vorm van de symfonie. Ook in de kamermuziek was Sammartini een avant-gardist: hij behoorde tot de eerste componisten die strijkkwartetten en -kwintetten componeerden.

Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Baldassare Galuppi (1706 – 1785)

Baldassare Galuppi was een Italiaans componist, dirigent die vooral bekend is voor zijn opera buffa. Galuppi was een leerling van Antonio Lotti. Hij werkte korte tijd te Londen (1741-1743) als componist, maar keerde terug naar zijn geboortestad Venetië om er verschillende dirigentenfuncties te bekleden. Vervolgens werkte Galuppi op uitnodiging van Catharina II enkele jaren aan het hof te Sint-Petersburg (1765-1768), als kapelmeester en hofcomponist, maar ook van daaruit bleek Venetië te veel aantrekkingskracht op Galuppi te houden. Hij keerde er weer terug om met verdere opera's opnieuw vele successen te boeken. In totaal schreef Galuppi 112 opera’s en verder talrijke werken voor de kerk, oratoria, klavecimbelmuziek, kamermuziek en 3 fluitconcerten.

Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736)

Pergolesi was een Italiaans componist, violist en organist. Hij studeerde in zijn geboorteplaats Pergola muziek bij Francesco Santini voordat hij in 1725 naar Napels trok om daar onder andere bij Gaetano Greco te studeren. Hij werkte vooral aan de Napolitaanse hoven. Pergolesi was een van de belangrijkste vroege componisten van opera buffa (komische opera). Pergolesi schreef ook veel kerkmuziek, waaronder een mis in F. Het is echter zijn Stabat Mater (1736), voor (mannen)sopraan, alt (contratenor) en orkest, dat de meeste bekendheid geniet. Het werk is in opdracht geschreven ter vervanging van het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd. Het werk bleef populair, werd het meest gedrukte werk van de achttiende eeuw, en werd bewerkt door verschillende andere componisten, onder wie Johann Sebastian Bach, die het gebruikte als basis voor zijn motet Tilge, Höchster, meine Sünden, BWV 1083. Pergolesi schreef een aantal seculiere instrumentale werken, waaronder een vioolsonate en een vioolconcert. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.

Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Joseph Haydn (1732 – 1809)

Franz Joseph Haydn was een Oostenrijks componist. Haydns werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School. Hij heeft minstens 104 symfonieën gecomponeerd. Hij begon als componist aan het hof in Eisenstadt. Daar schreef Haydn ondermeer pianowerken, liederen en 125 baritontrio’s. Verder componeerde Haydn 24 opera’s. In 1782 ontmoette Haydn Mozart. In 1790 ging Haydn naar Londen. Daar schreef hij zijn laatste 12 symfonieën. In 1795 keerde hij definitief terug naar Wenen. Daar hield hij zich tot zijn dood vooral bezig met religieuze muziek. Vele missen en twee oratoria, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten heeft hij daar geschreven. Haydn heeft grote invloed gehad op de muziekgeschiedenis. In zijn vroegste werken was hij nog erg beïnvloed door de barokstijl, maar Haydn ontwikkelde zich tot een klassiek componist en met hem ontwikkelde zich de muziek in het algemeen. Hij stond aan de basis van de vorming van de vierdelige symfonie en droeg bij aan de ontwikkeling van de sonatevorm. Hij ontwikkelde het strijkkwartet en gaf het zijn vorm door de vier strijkers op een gelijkwaardig niveau te plaatsen. Haydn schreef 68 strijkkwartetten.

Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Wolfgang Amadeus Mozart was een Oostenrijks componist, pianist, violist en dirigent. Zijn composities kenmerken zich door haar melodische schoonheid, formele perfectie en rijkdom van harmonie en textuur. Samen met Bach en Beethoven wordt hij beschouwd als componist die diepgaande invloed uitoefende op allen die na hem kwamen. Met Haydn en Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School. Mozart was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was een veelzijdig componist. Hij schreef vocale muziek en instrumentale orkestmuziek. Ook componeerde hij solomuziek zoals pianosonates, en kamermuziek, waaronder sonates voor diverse instrumentale bezettingen en strijkkwartetten en -kwintetten. Van 1763 tot 1766 hield de familie Mozart een grand tour door Europa, waaronder ook langs verschillende steden in Nederland. Mozart werd vooral in de laatste jaren van zijn leven gekweld door geldzorgen. Hoewel hij uitgeput was door het vele werk, aanvaardde hij bovendien nog een geheime opdracht om een Requiem te schrijven, dat echter door ernstige ziekte en vroegtijdig overlijden onvoltooid is gebleven. Enkele dagen na zijn dood werd in Wenen een mis gezongen te zijner nagedachtenis, waarbij voltooide delen van zijn Requiem werden uitgevoerd.

Wikipedia

Muziekvoorbeelden

Mozartweek op NPO Radio 4

Film Amadeus

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven


Wikipedia

Muziekvoorbeelden

naar boven