menu

Schönberg en zijn leerlingen 

Anton Webern  

Waar bij Alban Berg de romantiek van zijn leraar Schönberg doorklinkt, komt in diens andere leerling, Anton Webern (I883-1945) de klassieke zijde van de meester naar voren: atonaliteit zonder romantiek. Webern schreef geen opera's, en maakte nooit gebruik van de Sprechstimme. Zijn werken worden beheerst door soberheid en opperste concentratie. Opvallend is Weberns voorkeur voor spiegelvormen, die ook in de symmetrisch gestructureerde reeksen van de meeste werken na zijn Symfonie tot uiting komt.

Het kan niet anders dan dat een geconcentreerde stijl als die van Webern leidt tot bondige composities van minimale lengte (vaak minder dan een minuut). Maar zelfs van 'grotere' werken als de Symfonie (1928) en het Strijkkwartet (1938) bedraagt de speeltijd slechts een minuut of acht, negen. De gecomprimeerde vorm en het ongebruikelijke idioom vragen van de luisteraar een meer dan gewone aandacht. Wat betreft de harmonische complexiteit en de dissonanten is de muziek van Webern echter een stuk toegankelijker dan die van Schönberg en veel andere twintigste-eeuwse componisten.

Het oeuvre van Webern is niet erg omvangrijk. Tijdens zijn leven vond hij weinig erkenning, maar na de Tweede Wereldoorlog nam de belangstelling geleidelijk toe. In Italië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten werd zijn werk het uitgangspunt voor een aantal belangrijke nieuwe ontwikkelingen.

Muziekvoorbeelden op YouTube

Achtergrondinformatie bij onderstaande muziekvoorbeelden

  1. Anton Webern - Symfonie, opus 21
  2. Anton Webern - Ricercare Das musikalische Opfer van Bach
  3. Anton Webern - Kwartet, opus 22
  4. Anton Webern - Drie liederen, opus 18
  5. Anton Webern - Sechs Bagatellen voor strijkkwartet, opus 9
  6. Anton Webern - Fünf Orchesterstücke, opus 10
  7. Anton Webern - Drie liederen, opus 17
  8. Anton Webern - Strijkkwartet, opus 28
  9. Anton Webern - Concert voor negen instrumenten, opus 24
  10. Anton Webern - Pianovariaties, opus 27
  11. Anton Webern - Das Augenlicht
  12. Anton Webern - Kantaten
  13. Anton Webern - Variaties voor orkest, opus 30

terug naar vorige pagina

naar boven